Heil Seitan!!

Idag gjorde vi Seitan!
...alltså vegetarisk köttersättning av gluten.
I butik eller på vegegården kallas det mock duck, vegetarisk kyckling och en massa annat. Här hemma kallas det zombiehjärna, grytbitar eller bara FUCKINGAWESOMECHEAPMEATWOOHOO!!
Eftersom min blogg är legendariskt tråkig har jag bestämt mig för att crank it up a notch med en bildserie:
Först tar man en påse vetemjöl special och tolv deciliter vatten...
...som man gör en nice deg av:
Sedan lägger man den i blöt i en timme. Degen smyckas med fördel med en snögubbes anletsdrag.
Därefter ska man skölja degen. Det tar en stund, men det är som när man färgar håret: Skölj tills
genomskinligt vatten kommer igenom! Görs lättast om man har en fru till hjälp men en partner, sambo eller nemesis går också bra.
Keep sköljing that motherfucker. Den byter konsistens och verkar vilja kollapsa totalt men skam den som ger sig!
Efter en stund är det inga kolhydrater kvar i degen som alltså blir ganska liten jämfört med vad vi började med. Det är bara proteinet kvar i den hjärnliknande klumpen.
(pictured: kryptonit för den glutenallergiske)
Här har min heta fru gjort grytbitar av hela härligheten.
Ner med alltihopa i 1½ L buljong med en näve kryddpeppar, ett lagerblad och lite pressad vitlök.
Det ska få sjuda i en timme. Under tiden kan man se walking dead.
Gluten... intolerant... ring... ambulans...
Och här vi slutligen en bunke vegetariska grytbitar som påminner ganska mycket om kyckling.
Mjölet kostade tjugo spänn och vi använde väl stadsgas och vatten för mindre än två kronor.
Detta skall vi nu experimentera med! Steka, fritera, ha i grytor... you name it!
Nästa vecka:
Erik McGyver och hans fru Kock von Frankenstein ger sig återigen på de där förbannade maränghelvetena. Missa inte detta!

Old mans rant

Jag, Cecilia och Gloria åkte till tekniska museet idag.
Jag gillar tekniska museet. Det är ball.
De har en liten avdelning som handlar om kortvågsradio och där satt i dag två äldre herrar som var ganska intressanta...
Jag vet inte om ni känner till det men kortvågsradio, eller hamradio, är en gammal klassisk nördhobby från tiden innan internet som i stort sett var en global, ljudbaserad chatt där alla har obegripliga nicks bestående av siffror och bokstäver och sitter och snackar med polare över hela världen. När jag var liten höll far på litegrann med sånt.
Den ena av gubbarna tyckte att internet var överskattat och grymt underlägset jämfört med hamradio, jag fattade inte riktigt hur han tänkte men att han är totalt ointresserad av porr och flashspel förstod jag. Det visade sig i alla fall att de var bekanta med min gamla historialärare Staffan Wierup som var radioamatör och som på nittiotalet stod för tillvalet "radio" som fanns på min högstadieskola -för de som inte valde "maskinskrivning"- tills biblioteket köpte in skolans första dator och utvecklingen lyckligtvis tog fart. Det är för övrigt samma Staffan Wierup som min mors man hade som handledare när han utbildade sig till historielärare, vilket bör ha varit hälften så jobbigt som jag har det med tanke på hur längesedan det var.
Apropå vilket jag stolt kan informera att tentan nu i lördags som rörde 1500-1800 gick jääävligt bra. Jag är säker på att jag klarade den.
Till sist vill jag bara återge en historia den andre av gubbarna på museet berättade:
För många herrans år sedan hade de varit och åkt båt någonstans i östersjön och råkat ut för lite dåligt väder med följden att båten gick åt helvete och började sjunka. De tog in en massa vatten och en massa utrustning blev förstörd. De hade mild panik och ingen möjlighet att få någon kontakt med sjöräddningen... men de hade en liten radio och ett fungerande tolvvoltsbatteri med vars hjälp de fick kontakt med en radiostation vid kusten. Tyvärr fungerade deras mikrofon inte- men han kom på att han kunde göra statiska ljud med on-off knappen och lyckades på så vis ange deras situation och läge med hjälp av fucking morsekod!
Han tyckte att alla borde kunna morse för man vet aldrig när det kan rädda ens liv!
..fast om dagens ungdom hamnar i en liknande situation lär det största problemet vara om man ska feeda om det på facebook eller twittra först.

Tänkte att

Har snackat lite med en före detta elev.
För ett par år sedan var jag med och startade upp en specialpedagogisk grupp på en skola i Skåne. Det blev ett par riktigt intressanta år, sedan blev vi nedlagda...
Jag kan inte nog poängtera hur intressanta dessa år var. Som störst var vi nio elever på heltid, tre lärare och en resurs i ett klassrum plus en handfull elever som fick stöd ett par lektioner i veckan. Jag fattar fortfarande inte hur någon av oss överlevde detta kaos, än mindre lyckades bedriva undervisning men det verkar ha fungerat... någorlunda...
Nåja. Det fanns väl en anledning till att de satte stopp för oss, hehe. Jag kan fortfarande vakna skrikande mitt i natten- antingen av ett akut dåligt samvete gentemot barn som behövde mer hjälp än vad de fick eller också av ren skräck för min egen överlevnad. Jajamensan, vi hade kul...
Hur som helst- jag har pratat lite fram och tillbaka med en av vietnamveteranerna från den tiden och hon tycker att det börjar bli dags att skriva den där boken vi alltid skojade om att det pedagogiska experimentet skulle mynna ut i.
Jag hade först tänkt att basera mitt examensarbete på mina erfarenheter men har själv tänkt att mycket av det som försiggick är så jävla komiskt att en roman förmodligen är ett bättre sätt att förhålla sig till stoffet, och nu när hen ändå är med på tåget...
Hoppas det blir av för det skulle fan bli en riktig kioskvältare. Jag ska nog mejla min gamla elev direkt och pusha på lite grann...

Med reservation för undantag- som vanligt!

Kvinnor verkar bry sig om hushållet.
Alltså såhär: Om man som man bor med en kvinna så brukar det falla som så att det yttersta ansvaret för de obetalda och framför allt tråkiga sysslor som måste skötas i vardagen ligger på kvinnan.
Det är inte så att män beordrar kvinnor, det är bara så att i det kalla kriget om högen med disk brukar den som tiger längst vinna. Om ingen bryr sig brukar det till slut bli kvinnan som tar sig an arbetet. Det måste ju göras någon gång och med tiden så sjunker andelen hushållsarbete mannen gör frivilligt därför att allt fler uppgifter hinner bli gjorda innan han hinner märka att de ens finns...
Jag gillar inte heller "tendenser" eller "I allmänhet" för dessa typer av generaliseringar missar per definition alltid individuella exempel men liksom Aisopos fabler finns det väl alltid ett litet korn av insikt för oss alla.
Jag kommer i håg ett tjafs jag hade med en kompis för många år sedan där min åsikt i frågan var något i stil med "men den standard som krävs på ordningen i hemmet måste väl ändå vara en kompromiss mellan din och min?"
varpå hon svarade:
"Nej. Men även om så skulle vara fallet är du så jävla lat att du inte ser att när DU ligger på DIN nivå så gör du inte ett piss vilket automatiskt gör att MIN nivå närmar sig din även om jag SÄNKER min..."
Slutsatsen här är något i stil med att om jag inte vet hur mycket min partner gör finns det ingen chans till kompromiss. Om jag dessutom anser att problemet är hennes, inte mitt, genom att tänka: "I stället för att göra mer hushållsarbete själv borde hon göra mindre" är det inte bara en fråga om dubbelbestraffning, det blir ju även så att kontrollen över hushållet utgår från mina behov -nej, maktanspråk- istället för ett samarbete mellan två jämställda personer.
Så, när jag nu lyckats räkna ut vid vilken nivå min fru börjar må illa över oordningen i hemmet har jag helt sonika bestämt mig för att aldrig låta det hamna under gränsvärdet. Jag har alltså låtit min standard närma sig hennes i stället för tvärt om. Den konkreta effekten är en perfekt balanserad kompromiss mellan våra behov och önskemål, en nästan 50% arbetsfördelning och sjukt mycket lägre stressnivåer för henne.
Tanken var alltså att aktivt verka för att göra mer hushållsarbete än henne, eller åtminstone mer än vad jag uppfattar att hon gör.
Resultatet är insikten att jag nu kommer upp i nästan lika mycket som henne.
Grabbar: detta är bara ett problem om du tycker att det är det.
Men jag har världens bästa relation, sexliv och lyckohalt. Jag känner mig värdefull, älskad, bekräftad och jag har en vardag som trots att den består av relativt mycket hushållsarbete känns bättre förvaltad än tidigare.

Sammanfattning för er turkosa rådjur: Gör det innan hon hinner tänka på det. Skapa en situation där hon aldrig har anledning att påpeka eller ännu hellre, tänka på hushållsarbete. Be om avsugning efter dammsugning.

Muhame Giles

Hi, my name is Erik and I´m a history student for the University of Stockholm and I recently read about the articles in Rolling Stone magazine and I´m quite frankly very upset and saddened!
I have a few questions about it and would very much appreciate if you could manage to find the time to answer them, I would be very thankful...
1) Are you aware that human beings might get hurt because of what you are doing? That human rights will be violated? How do you respond to that?
2) Do you know anything at all about homosexuality? These people are just like you and me, many of the things you claim about them seems to me to be taken out of thin air! Do you honestly believe there is a correlation between homosexuality and sexual abuse against children? That one can be "recruited" to homosexuality? And what proof is there that these claims are true?
3) I´m pretty certain you are no idiot, so my third question: This is about readers, right? Selling copies of Rolling Stone? You have created an exceptionally good marketing strategy at the expense of a small group of people with limited political power, am I assuming correctly that this whas the idea all along?
Again, I would be very thankful if you could find the time to correspond with me as I am genuinly curious.
The gay community has suffered greatly through history and I always wonder why that is the case. Straight people also spread disease, molest children and sometimes do not choose to raise a family, so those arguments doesent really make a good explanation.
Do you have a comment on this?
Is it simply a question of faith? Some enterpret both the bible and the quran to express negative views of homosexuality, is that your motivation also?
with regards, respect and the hope for a constructive dialogue
Erik Billing
Läste det här och blev så upprörd att jag skrev följande brev till tidningens chefredaktör:
Hi, my name is Erik and I´m a history student for the University of Stockholm and I recently read about the articles in Rolling Stone magazine and I´m quite frankly very upset and saddened!
I have a few questions about it and would very much appreciate if you could manage to find the time to answer them, I would be very thankful...
1) Are you aware that human beings might get hurt because of what you are doing? That human rights will be violated? How do you respond to that?
2) Do you know anything at all about homosexuality? These people are just like you and me, many of the things you claim about them seems to me to be taken out of thin air! Do you honestly believe there is a correlation between homosexuality and sexual abuse against children? That one can be "recruited" to homosexuality? And what proof is there that these claims are true?
3) I´m pretty certain you are no idiot, so my third question: This is about readers, right? Selling copies of Rolling Stone? You have created an exceptionally good marketing strategy at the expense of a small group of people with limited political power, am I assuming correctly that this whas the idea all along?
Again, I would be very thankful if you could find the time to correspond with me as I am genuinly curious.
The gay community has suffered greatly through history and I always wonder why that is the case. Straight people also spread disease, molest children and sometimes do not choose to raise a family, so those arguments doesent really make a good explanation.
Do you have a comment on this?
Is it simply a question of faith? Some enterpret both the bible and the quran to express negative views of homosexuality, is that your motivation also?
with regards, respect and the hope for a constructive dialogue
Erik Billing
Om han svarar lägger jag ut det här också.

Shoppa mig hit och rea mig där

Ni glömmer inte att frisk luft är gratis?
...faktum är, att för det mesta är den verkligen nyttig för din hals:-)
Sitter och läser om upptakten till den industriella revolutionen. Den föregicks av en agrar sådan, alltså att jordbruket i bland annat England fick sig ett lyft vilket ledde till ett uppsving i både ekonomin och befolkningstalen- väldigt sammanfattat.
Det är väldigt intressant att läsa historia, måste jag säga. Jag har alltid varit intresserad av människor och särskilt intresserad är jag av de faktorer vi har gemensamt oavsett var och/eller när i världshistorien vi figurerar.
Jag har kommit fram till att flera av mina uppfattningar om saker och ting inte kommit på skam; det är snarare så att jag fått stora delar av mitt pussel bekräftat.
Belackaren skulle här kunna säga "Duh, man ser det man vill se" Men vet ni?
Vi behöver inte ha det såhär, det finns alltid ett val. Ingen ordning är naturlig, vi är fria att följa vilken väg vi vill. Frihet finns att ta för den som är intresserad... orättvisor och elände kvarstår bara där vi vill ha dem.
VAKNA!!!
Och för fan, berätta inte för mig saker jag redan vet. Men det räcker väl ändå inte att skit inte når din egen horisont för att du ska vara tillfreds?

Den ofrivillige monarken

Haha, kungen blev så ställd att han panik-presskonfererade!
Han hade verkligen inte behövt säga någonting, eller åtminstone "Det är under min värdighet att kommentera skvaller"- hade han tigit ihjäl den här historien hade han kunnat spendera resten av sin tid som regent med att låtsas som att det regnar...
..men nej. Han är en människa av kött och blod och en man. Det finns sanningar som avslöjats och kungen skäms. "Vi vänder ett blad" my ass! Inte en kung i monarkins historia har varit trogen, därmed basta! Klart att kungen pippar runt...
MEN å tredje sidan, vad är man för jävla as om man hänger ut en person på det sättet? Visst, otrohet är jävla dålig stil och kungens roll i en modern demokrati är som bäst tveksam, men återigen- vad är syftet?
Vad finns det för tanke med att springa runt och lyssna på skvaller och skriva en 350 sidor lång veckotidning?
Journalistisk etik- folket har rätt att veta? Nej, kungen är en maktlös marionett och hans privatliv bör väl få vara hans eget.
Sensationalism? Författaren vill vara den som är den- höras, synas, sprida lite dynga? Troligen. Plus att upplagan är rätt stor och kommer väl att generera en slant.
Och så vidare.
Jag uppskattar verkligen inte monarkin men jag uppskattar ännu mindre skvaller i vinstsyfte vars konsekvenser är tragiska och skamliga för ett fåtal individer. Jag menar, kul att vara Silvia när hennes man beter sig på det här viset -om det är sant- men ännu mindre kul att vara henne när 200 000 exemplar av boken susar runt i Sverige...

Riksdagsdebatten...

...var som vanligt tråkig pajkastning fram och tillbaka.
Varför ska ett gäng överbetalda karriärpolitiker sluka skattemedel till att tjafsa i månader om saker som gör så liten skillnad i vardagen? Varför sitter vi här och säger "Jamenvadbra, vi fattar ingenting, vi har ingen som helst koll på vad vi vill eller behöver och vi kan gott leva utan en känsla av samhörighet eller ansvar, ta ni över skutan och lek sandlåda medan problemen läggs på hög tills ni pratat färdigt"
Vi behöver dem inte. Vi gör verkligen, verkligen inte det. Jag vet att människor reagerar starkt på den här typen av tankegångar, avfärdar dem som oseriöst flum "vet du hur man bygger en motorväg? Kan du utföra en bypass-operation? Kan du garantera min säkerhet?"
Nej, det är det som är poängen. Men VI kan.

It´s....

Nu har jag slutat skratta och accepterat faktum. Det borde ni också göra.
Det verkar som att en livstid är alldeles för kort tid att se de stora dragen, för lite för att känna den skillnad en senare läsare av historieböckerna så tydligt ser.
Det finns så få värden, så lite viktigt....
Allt det du väljer att göra kommer att bli det du valde.
Vad jag menar är att det förflutna inte går att ångra och hade du kunna ändra på det så hade du varit någon annan; bara självhatare och förståndsförhindrade känner på riktigt att en tidmaskin gjort nytta.
Det fina i kråksången är ju att resan är målet och målet allt mer sällan det man målar upp;-)

RSS 2.0