Ja, tänk om!

Jag jobbade för ett antal år sedan som flyttkarl åt en flyttfirma i Skåne.
Det är ett grymt roligt jobb och man får vara med om en hel del spännande möten och händelser. Följande anekdot är en av mina personliga favoriter:
Vi hade fått en fastprisflytt utan besiktning- alltså att kunden hade av vår chef fått ett fast pris istället för det vanliga timpriset, vilket innebar att vi jobbade tills kunden tyckte att vi var klara, priset skulle vara detsamma oavsett hur lång tid det tog. Ett misstag från chefens sida, men sånt händer. Jag fick ju lön per timme, så det var okej.
Det rörde sig om en ganska stor villa precis utanför Lund, en hyfsat väl besutten familj hade köpt en nybyggd tvåplamnsvilla ett par mil bort.
Kunden hade två döttrar, den ena var väl elva, tolv och den andra ett eller två år äldre. Den äldre av döttrarna betraktade oss när vi jobbade, hon verkade fundersam.
Efter ett par timmar hörde vi henne säga till sin pappa:
"När jag blir stor ska jag ha ett RIKTIGT jobb, inte som dom här".
Efter ytterligare ett par timmar bar pappa ut en mikrovågsugn och en diskmaskin eller något åt det hållet, hushållsapparater. Jag förstod sedan att maskinerna fungerade, de hade bara passat på att köpa nya för att varför inte?
Han ställde dem precis utanför staketet när dottern kom fram till honom.
"Pappa, varför ställer du dom här?"
"För att en kompis till mig som kör sopor kommer och hämtar dem i morgon, så får han en slant och så slipper jag köra iväg dem."
Konstpaus med funderande ansiktsuttryck på den lilla tösen
"Men pappa... tänk om några fattiga kommer och tar dom?"

Jul

"Det äldsta firandet av Jesus födelsedag man känner till är från Egypten på 200-talet. Men då var det den 20 maj man firade. På andra ställen firade man Jesus födelsedag den 19 eller 20 april, eller den 28 mars, eller den 10 eller 6 januari. Man hade helt enkelt ingen aning om när Jesus föddes.

Dock firade man i Rom sedan länge Saturnaliafestivalen sent i december. Då åt man, drack och festade om. Det fanns även en festival den 25 december med namnet Natalis Invicti – den obesegrades födelsedag. En passande dag att förlägga sin egen Guds födelsedag på, tyckte en del kristna potentater, för vem var mindre besegrad än Jesus? Så mer än 300 år efter Jesus död flyttade därför de kristna makthavarna firandet av Jesus födelsedag till den 25 december."

 

Och så vidare.

 

Å andra sidan är julen skitviktig för folk som är för mig skitviktiga, så i år har jag gjort en ansträngning för att inte grincha ihjäl deras julglädje med min nyktra skepsis till organiserad religion och kapitalism...

 

...så det kommer säkert sluta med att jag också blir en jävla julivrare med årens lopp. Skit också. Jag har ju ett barn till på väg och julen är barnens högtid bla bla bla... så för att inte måla svart på andras firande av denna meningslösa högtid spelar jag med och ju mer man spelar med desto mer gör man det till sitt eget...

 

Jag... kämpar emot... utan...

 

God Jul


Ytterligare en skum dröm

Jag drömde i natt att jag var arg.

Jag var upprörd i drömmen för att jag hade haft en obehaglig dröm...
Jag var på ett jobb åt en modetidning eller något klädesmärke, jag hade faktiskt -som vanligt- inte riktigt koll eftersom jag sedan ett tag tillbaka även börjat snorta på förmiddagarna.
Vältränad, blond och ytterst medveten om min egen skönhet som välbetald fotomodell var nattens mardröm ett iriiterande påminnande om hur nära det varit att mitt framgångsrika liv hade kunnat vara ett helt annat:
Jag drömde natten innan att jag var gift med en kvinna som hade ett barn sedan tidigare- och hon var gravid!
Jag hade en mage, var allmänt otränad och hade en massa piercingar, tatueringar och en jävligt gräslig frisyr, för att inte tala om att jag var student och knappt hade några pengar och till på köpet nykterist!
Så om de andra modellerna krånglade eller om fotografen är dryg är det ju inte konstigt att man lackar!
Ibland möts de parallella världarna och jag kan med 100% ärlighet säga att jag är lyckligare än honom.

En saga

Redan som ung fick han uppenbarelser om vad som skulle komma. Framtiden var aldrig ett lika stort mysterium för honom som för oss andra då glimtar av den visade sig för honom från tid till annan.
Chocken, däremot, blev för honom större än för någon annan den fruktansvärda dagen då Sverige upplevde sitt första stora terrorattentat.
Lördagen den elfte december 2010 var hans hustru en av de 67 som som miste livet när en ensam galning i guds namn briserade en sprängladdning mitt i pågående julhandel i centrala Stockholm- men den personliga tragedi och det trauma denna katastrof innebär var inte det som försatte honom i den långvariga ångestladdade depression som därefter kom att dominera hans liv och personlighet utan de insikter detta medföljde: Han hade sett flera visioner under sitt liv som handlade om de barn han och just denna kvinna skulle få tillsammans.
Hur kunde hans visioner ha fel? Kunde framtiden ändras?
Dessa tankar besatte honom alltsedan dess och den resa han skulle komma att företa sig började i Turkiska riksarkiven fyra år senare.
2039 var förberedelserna klara. Ett liv av studier och jakten på historiska artefakter gav honom de redskap han behövde. Inte för att lösa metafysiska mysterier, livets gåta eller ens av kärlek till sin hustru utan av en sedan länge vansinnets rand passerad besatthet av tanken på att prekognition inte var beskrivande utan dikterande.
Därför står det i våra historieböcker att ingen dog. Därför ser vi alltid honom le vid sin hustru och deras barns sida.
Men också därför ser vi hans ögon glittra av mörka tårar när han tror att ingen ser, för han vet att om han inte reser tillbaka och hjälper taimour abdulwahab kommer han inte heller att kunna resa tillbaka för att hindra honom...

Tänk om...

Tänk om Självmordsbombaren i Stockholm varit etnisk svensk och skrivit ett brev till säpo där han beskrev hur Sverige vänt sig från jesus och bibeln och att de som går med jävulen måste renas.
Då hade vi inte haft en diskussion om reliös fanatism eller terrorism utan en livlig debatt om psykvårdens brister.
Religiöst motiverat våld är relativt vanligt och det är INTE uteslutade orienterat utifrån en islamsk plattform, kristen terror har gamla anor och är än i dag vanligt.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Timothy_McVeigh
http://en.wikipedia.org/wiki/Army_of_God_(USA)
http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Patriot_movement
http://en.wikipedia.org/wiki/Nagaland_Rebels
http://en.wikipedia.org/wiki/Tsar_Lazar_Guard
http://en.wikipedia.org/wiki/God's_Army_(revolutionary_group)
http://en.wikipedia.org/wiki/Ku_Klux_Klan
http://en.wikipedia.org/wiki/Official_IRA
http://en.wikipedia.org/wiki/Army_of_God_(USA)
Jag bara undrar- kan det inte vara så att Islaminspirerad terror legitimiseras och uppmuntras snarare än bekämpas när en psyksjuk knäppskalle som Taimour Abdulwahab behandlas av medierna som det han såg sig själv istället för vad han faktiskt var?
Om jag tar en massa LSD och ger mig på pensionärer med ett basebollträ i Cthulhus namn, kommer Sverige att bryta ut i ett ramaskri mot litterärt inspirerad mytologi- eller kommer jag anses vara en tokstolle?
Jag får känslan av att bilden vi serveras har mindre med sanningen att göra än tidens tongångar och att den berömda bandvagnen än en gång äntrats av skugglika attityder med makt att påtvinga sin agenda.
Jag är oerhört starkt avståndstagande till organiserad religion och ännu mer antipati har jag gentemot terror och mord i guds namn. Jag är helt på det klara med att terrororganisationer måste bemötas och åtgärdas men jag håller verkligen INTE med om två saker:
1) Det officiellt accepterade sättet att bedriva "krig" emot terrorismen
2) Den oproportionerliga rapporteringen av och kring "Islamistiskt" våld.
Bara för att vi utsett den här gruppen till våra ärkefiender behöver vi inte gå tillbaka smutsbrunare attityder jag för länge sedan hoppats att vi mognat från.
Islam och kristendomen är mer eller mindre exakt samma sak. Det finns en liten klick inom de båda som är helt ute och cyklar, sjuka jävlar som läser sin heliga bok genom ett filter av vansinne, hat och ondska. Det finns också en politisk agenda mellan raderna i de båda verken.
Antingen har vi full religionsfrihet eller ingen alls.
Eller, som vi nu verkar vilja ha det: Av media och stat understödd rasism.

Pang, bom, tjoff

Är det över huvud taget möjligt att vara i en position där man kan säga: "Nyhetsdrevet är besvärande, vi behöver en distraktion"...
Varpå en självmordsbombare spränger sig själv utan att döda någon och hela Sverige kommer undan med blotta förskräckelsen? Nu finns ju skäl att öka bevakningen på befolkningen och att inskränka på rättigheter....
Jag hör en hel del konspirationsteoretikers röster om hur explosionen i STHLM nyligen har en koppling till Wikileaks och att det kommer att hända en del saker som bekräftar detta- naturligtvis blir man grymt skeptisk och tänker "men hallå, jag och min fru håller på att kolla igenom hela x-files och det låter som något av deras sämre manusideer".
Men visst är det en frestande koppling att göra?
Men hur i hela friden skulle det ha gått till? Har säpo kidnappat (arresterat) en man misstänkt för att ha planerat detta och sedan fått order från högre ort att fejka brevet, droga ner honom, dumpa honom vid drottninggatan med en bomb på sig och nu har fria händer att rikta om både mediaflödet och FRA?
Det låter helt sjukt. Men i brist på bra nya deckare underhåller jag gärna den fantasin ett par dagar.

Den diplomatiska "krisen"

Diplomati är det enda alternativet till krig vid internationella kriser, säger förståsigpåaren på TV.

Förståsigpåaren i det här fallet är en pensionerad diplomat. Klart att hans perspektiv är som det är- en arbetslivstids erfarenhet av den egna viktigheten.

Wikileaks senaste avslöjanden har skapat rubriker över planeten och gjort väldigt många väldigt upprörda. Kafferepsskvaller har offentliggjorts, obehagliga sanningar har kommit i ljuset:

Världsledare som ser på och talar om varandra på en högstadienivå och ett politiskt förhållningssätt fördolt för de vars intressen man har till uppdrag att tillvarata.

Den representativa demokratin är ett skämt och kapitalets intressen går som vanligt först, men det som är så irriterande är att vi har fått veta en massa vi inte skulle. Det var inte meningen att ”Svenska folket” någonsin skulle få vet vad ”Den Svenska Nationen” gör-

statsapparaten som organisation och den geografiskt, kulturellt och framförallt juridiskt avskilda grupp som på papperet skall vara den förstnämndas utgångspunkt och representant drar åt olika håll, tillvaratar olika intressen och har olika fokus.

 

Men vi, folken i alla berörda länder, vi ska betala skatt, konsumera och hålla käften. De stora grabbarna har sin egen klubb för inbördes beundran vars makt bygger på vår acceptans. De fruktar inte wikileaks avslöjanden av denna smala facett av hela bilden. De tycker bara det känns lite pinsamt gentemot varandra och det är det som är problemet. Att vi inte kommer att gå vidare med detta, att de stora frågor som här öppnas för att frågas kommer att drunkna i de frågor vi har lyckats övertygas om är de enda viktiga, nämligen de som rör shopping menlösa sakfrågor.

 

Diplomati är inte det enda alternativet till krig. Kapitalism är ett alternativ till demokrati.

Konsumtion är ett alternativ till personlig utveckling och acceptans ett alternativ till framsteg.

 

Men Erik, kapitalismen igen? Är du helt besatt eller? Det handlar ju om diplomati?

Nej, det handlar om maktrelationer. ”Klass” är uttjatat men allvarligt talat? Toppchefer på multinationella företag, politiker och diplomater går på samma porrklubbar och deras lyx och överflöd kommer ur samma fickor: Våra.


RSS 2.0